Megnőtt az Eiffel-torony

Na de mennyivel lett magasabb a világ legismertebb építménye?

Fotó: Shutterstock

Párizs szimbólumát, az Eiffel-tornyot mindenhol a világon ismerik, és az egész francia fővárosból látható. A napokban azonban egy kis változáson ment keresztül, ugyanis megnőtt.

Az Eiffel-torony, vagy ahogy a franciák nevezik, az Öreg Hölgy márciusban kicsit magasabb lett, de aládúcolásról vagy hozzáépítésről van szó, hanem a tetejére kapott egy antennát. Párizs legmagasabb építménye az antenna felhelyezése után 330 méter magas lett, de nem ez volt az első alkalom, hogy a toronyra antennát helyeztek, ám ez eddig a legnagyobb közülük. Az új antenna a párizsi régió digitális rádióadóinak továbbítására szolgál – a helikopteres műveletet rengeteg bámészkódó nézte végig:

youtu.be

Eiffel Tower grows by six metres with new antenna

Már mi is készítettünk egy kvízt Gustave Eiffel leghíresebb művéről, az Eiffel-toronyról, és Párizsról is rengeteg érdekességet írtunk már, de azt még nem biztos, hogy tudod, hogy a torony annak idején tudományos szolgálatot is tett –időjárás-ellenőrző állomás és csillagászati megfigyelő is volt. A tudományos szerepet azért osztották a párizsi látképbe egyáltalán nem passzoló modern toronyra, hogy valami haszna is legyen, ne kelljen elbontani a 20 évre szóló kiállítása utána. (Az Eiffel-tornyot 1889-ben adták a párizsi világkiállítás alkalmából.) De ahogy írtuk előző cikkünkben, végül nem is a tudományos funkciója miatt maradhatott meg, hanem azért, mert világháború alatt ez bizonyult a legjobb katonai kilátónak. Remélhetőleg, örökre megmarad „csak" turista látványosságnak és kommunikáció-technológiai toronynak!


AMI MÉG ÉRDEKELHET