Adrenalintúra a Körmöcbányától az Alpokig
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
Via ferrata vasakaratú túrázóknak

Via ferrata vasakaratú túrázóknak

Kihívások olyanoknak, akiknek nem elég egy izgalmas erdei útvonal, hanem még több adrenalin kell.

Fotó: Unsplash

Kaland, romantika és komoly erőpróba – lenyűgöző természeti környezetben. Ezek teszik annyira népszerűvé a kapaszkodókkal, létrákkal felszerelt via ferrata hegyi ösvényeket.

A via ferrata olasz kifejezés, magyar jelentése: vasalt út. A vasalt utak olyan mászóösvények, amelyeken falhoz rögzített acélkötelek, sodronyok segítik az előrehaladást. Az ausztriai Dachstein-gleccseren 1843-ban létrehozott Super Ferrata és a legmagasabb ausztriai csúcson, a Grossglockneren néhány évvel később kialakított vasalt út volt a két első fecske. Manapság egész Európában újabb és újabb utakat alakítanak ki, melynek a hátterében a műfaj egyre növekvő népszerűsége is állhat. Mielőtt azonban belevágnánk a kalandba, tudatosítanunk kell, hogy a ferraták csak saját felelősségre használhatók. Éppen ezért érdemes mindig legalább kettesével mászni, figyelni az időjárás-előrejelzést, és főleg nem elindulni megfelelő felszerelés – beülő, sisak és biztosítóeszköz – nélkül. Ha pedig nincs még ilyen via ferrata szettünk, több helyen bérelhetünk is, amíg eldöntjük, rendszeres vasalt út látogató lesz-e belőlünk.

Via ferrata

Fotó: Getty Images

Ne értékeljük túl képességeinket, tartsuk mindig szem előtt a biztonságos mászás alapszabályait és gondoskodjunk megfelelő felszerelésről!

Körmöcbányai különlegesség

Az elmúlt évek szlovákiai büszkesége a Körmöcbánya melletti Skalkán kialakított Kémény elnevezésű vasalt út, amely tavaly júniusban újabb látványossággal, Közép-Európa leghosszabb kötélhídjával bővült, a csaknem 80 méter hosszú híd kijáratánál pedig egy 37 méter magasan lévő kötélháló is elhelyeztek. A ferratának több útvonala is van, a Kihívás elnevezésű vasalt út a legtapasztaltabb mászóké, ez egyszersmind a legkeményebb, E nehézségi fokú ferrata Szlovákiában. A vasalt utakat A-tól E-ig jelölik nehézségük foka szerint, az A a legkönnyebben teljesíthető, míg az E a legnehezebbnek számító útvonal. Ez utóbbi már sziklaáthajlásokat is tartalmaz, kitettebb részeken halad át, és komolyabb sziklamászó tudás nélkül nem javasolt nekivágni.

Fontos: a ferrata ingyenes, a kötelező felszerelés nélkül azonban az ösvény használata tilos.

A Skalka via ferrata nehézségi szintjéről mutatunk egy videót:

Triglav mindenkinek

Triglav

Fotó: Unsplash

A tapasztaltabb turistáknak, akik végigmásztak már néhány vasalt utat, Szlovénia legmagasabb csúcsa, a Júliai-Alpokban található, 2864 méter magas Triglav ideális választás lehet. A csúcsra több, különböző nehézségű út vezet fel. A legnehezebbnek a kétnapos túrát magában foglaló Bamberg-út számít. A csúcsról nyíló kilátás azonban minden fáradságot megér: délre a tenger csillogásában, északra pedig a Keleti-Alpok gleccsereinek ragyogásában gyönyörködhet aki leküzdi a jelentős szintemelkedés.

Hova menj még? Kellemes úti cél lehet még a Bledi-tó és a település híres vára.

Történelmi séta a Dolomitokban

Dolomitok

Fotó: Getty Images

A 3343 méter magas Marmolada az olaszországi Dolomitok legmagasabb csúcsa, mely a Bergamo tartományban található San Pellegrino-völgy felett vezető, nem túl nehéz ferrata, az Alpa Via Bepi Zac megmászása során csodálható meg talán a legjobban. A Costa Bella-gerincre vezető utat több száz katonai kaverna szegélyezi. Ezek az első világháború idején a sziklákba vájt üregek voltak hivatottak fedezéket biztosítani a katonáknak. A nagyjából hatórás túra teljesítése így képzeletbeli történelmi kalandozás is, 1915 és 1917 között ugyanis e táj minden négyzetméterért kemény harcok folytak. A vasalt utakat is ekkor alakították ki, hogy a nehezen megközelíthető terepen megkönnyítsék a katonai manővereket.

Tudtad? A San Pellegrino egy híres ásványvízmárka is, palackozóüzeme a közeli San Pellegrino Terme településen található.

La Gittaz függőhídja

Fotó: Instagram

A Savoyai-Alpokban, a Lac de la Gittaz közelében található Le Roc Du Vent elnevezésű, C/D nehézségi fokú vasalt út csodálatos panorámát kínál. A ferrata legnagyobb látványosságának egy nagy szakadék fölött átnyúló függőhíd számít, így már enyhébb tériszonnyal sem javasolt nekivágni. A teljes útvonal 850 méter hosszú, és nagyjából négy óra alatt teljesíthető. Az alagúttal induló, négy szakaszból álló ferrata, valamennyi erősebb mászó-kapaszkodó szakasza után lehetőség van pihenésre. A túrázó külön jutalma a Mount Blanc-ra nyíló kilátás.

Ezt nézd meg még! A Mt. Blanc-on kívül az út során négy másik négyezres alpesi csúcsot is megcsodálhatunk a távolból.

AMI MÉG ÉRDEKELHET Világ