IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

Giga túra az angol partok mentén

Az England Coast Path kihagyhatatlan úti cél lesz, hiszen végigkövetheted rajta Anglia tengerpartját.

Fotó: Getty Images

Hamarosan befejezik Anglia egyik nagy turisztikai vállalkozását, az ország tengerpartját végigkövető túraútvonalat. Az England Coast Path megnyitott szakaszai már várják a gyaloglás megszállottjait!

A túrázásnak a 20. század eleje óta nagy hagyománya van a szigetországban, így az sem csoda, hogy számos országos túraúttal (National Trail) büszkélkedhetnek. Ezek sorába fog illeszkedni az eddigi leghosszabb, két fő részből álló, jelzett ösvényük, amely Anglia tengerpartja mentén halad végig. A leghosszabb, 1400 km-es partmenti túraútvonallal eddig Wales büszkélkedhetett, de a kelták most igazi kihívóra akadtak: az angol „sétány" csekély 4500 km-es lesz, ha majd teljesen összeállnak a szakaszok.

6 hónap alatt 30 millió túrát regisztráltak az England Coast Path-en.

Mi is az az England Coast Path

  • Hol: Anglia, Austtól a walesi határig
  • Táv: 4500 km
  • Szakaszok száma: 5 tájegység, 67 szakasz
  • Itiner: nationaltrail.co.uk
  • Sorozatszám: 15. nemzeti túraút
  • Ezen az oldalon naprakészen láthatjuk az egyes szakaszok állapotát térképen

Világítótornyok, kastélyok és pubok

Mivel a túra teljes hossza várhatóan 4500 km lesz, nyilván nem kell egyhuzamban megtenni az egész távot. A jobb áttekinthetőség kedvéért 5 tájegységre bontották a Coast Path-t, ezek a sorszámozás mentén a délnyugati, délkeleti, keleti, északkeleti és északnyugati szakaszok, amelyek további kisebb egységekre tagolódnak.

Az út alapvetően a kialakítók szándéka szerint közvetlenül a tenger mellett vezet, de olykor kicsit beljebb kell kanyarodnia. A talaj lehet füves, köves, erdei, homokos, murvás, míg az épített környezetben aszfalt és térkő is előfordul.

A National Trail honlapon tervezhetünk is magunknak útvonalat, de tippekkel és látnivalókkal is szolgálnak, így például valamennyi túrába be tudunk iktatni kávézót, teázót, pubot vagy valamilyen étkezési lehetőséget. A tájékozódást nyilván megkönnyíti, hogy a tengert kell követni, emellett a térképen rózsaszín vonallal, míg a terepen fa és fém útjelzőtáblákkal, illetve a National Trail és a Coast Path emblémájával jelölik a helyes irányt.

Ami biztosan kell

Akár nyáron, akár tavasszal indulunk – márpedig alapvetően ezeket az évszakokat ajánlják – garantáltan készülhetünk sok esőre, és olykor hidegre is. Ezzel számolni kell a lábbeli választásánál, a dzsekinél, a nadrágnál – mindenképp könnyű, technikai és vízálló ruházattal szerelkezzünk fel. Ahogy a pakolás során is jusson eszünkbe, hogy bőrig ázva sokkal rosszabb nehéz cókmókkal vánszorogni, vagyis tegyünk ki mindent, ami felesleges.

Nem magashegyi trekking, nincsenek szélsőséges útviszonyok, de meredek, köves lejtők, szélnek kitett és sáros útszakaszok előfordulnak.

A túrabot is csak annak hasznos, aki nordic walkingolni szeretne, egyéb esetben ritkán lesz rá szükség. Ahogy ennivalót sem kell egy hétre előre bepakolni, mert rengeteg farmnál lehet helyi finomságokat kapni – nem beszélve a falvakról, városokról. A gasztronómia miatt egyébként sem kell aggódnunk: a tenger melletti települések mind kínálnak szezonális és helyi finomságokat, persze nem árt, ha szeretjük a halat.

A felkészülés során, ha nem szeretnénk állandóan telefont nézni, jól jöhet a kinyomtatott brossúra, amelyet a Coast Path menüpontjában PDF formátumban találunk meg, és ami nemcsak az útvonal követésében segít, de felsorolja a legfontosabb megnéznivalókat is.

Fotó: Shutterstock

Honnan induljunk?

Először is, ahogy élesedik a tervezett túránk, figyelhetjük a kormányoldalt, hogy melyik szakasz készült már el. Ha a vágyott rész nincs kész, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen le szabad térni az útról, és a tenger mellé biztosan visszatalálunk.

Hivatalosan az 1. szakasz délnyugaton kezdődik, a walesi határnál, és ez mellesleg egy gyönyörű rész is. Az eddig itt megnyitott ösvény Brean Downtól Mineheadig tart, összesen 93 km, könnyű, 4 napos gyalogláshoz ajánlva. Zöld dombok, homokos tengerpart és a lehető legkényelmesebb ösvények vezetnek a nagy víz mellett, ráadásul nem is hemzseg a turistáktól, így bátran ajánljuk gyerekkel vagy bevezető túrának is.

Ha dél felé folytatjuk az utunkat, akkor pedig igazi különlegességekbe futunk bele: a parti út azonos az Exmoor Nemzeti Park nyugati határvonalával, így virágos rétek, kanyargó folyók, vízesések és jura korabeli sziklák várják a gyaloglókat, később pedig a Jura-part 185 millió éves kövei és lenyűgöző tengeri sziklakapuja nyújt életre szóló élményt a kirándulóknak. Ha szerencsések vagyunk, akár még egy plezioszaurusz vagy más hajdani élőlény fosszíliájára is bukkanhatunk!

Ezeket ne hagyd ki!

A Hartland-félsziget

Fotó: Shutterstock

Hartland-félsziget

Ha délnyugatról, a sorrend szerinti első szakasztól indulunk, mindenképpen ejtsük útba. Clovellytől nem messze varázslatos tájra érünk: vízesések, delfinek, vidrák, öreg erdők és a Docton Mill, ahol a régi malmot körülölelő, arborétumszerű kertben sétálhatunk, és egy díjnyertes teázóból csodálhatjuk a többezer nárcisz virágzását.

AMI MÉG ÉRDEKELHET Drive-tipp