ImpressuMEDIÁLNA PONUKAOCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV
ImpressuMEDIÁLNA PONUKAOCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV


ImpressuMEDIÁLNA PONUKAOCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV
ImpressuMEDIÁLNA PONUKAOCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV

Szürreális sivatagok

Gyönyörű és extrém vidékek, melyek pont olyanok, mintha Dalí festette volna őket.

Fotó: Getty Images

Perzselő napsütés és óriási homokbuckák, esetleg néhány teve: ez a leggyakoribb elképzelésünk a sivatagokról. A következő képekkel azonban bebizonyítjuk, hogy milyen izgalmas természeti formációk léteznek ilyen extrém időjárási körülmények közt is.

The Racetrack, USA

Fotó: 123rf

Hogy miért kapta a Versenypálya nevet a Death Valley Nemzeti Park kiszáradt tómedre? Mert a sík, száraz területen kísértetiesen mozgó sziklákat találhatunk, amelyek megkövesedett nyomokat hagynak maguk után. Egyes kövek 1500 méter is képesek elvándorolni. Az évek során rengeteg elmélet született erről a természeti rejtvényről, de 2014-ben végre megoldódott a rejtély: amikor a mederben van egy kis víz, az éjjel megfagy, így vékony jégréteg alakul ki, majd a hajnali szél felkapja ezeket a vékony jégrétegeket és a rajtuk lévő kövekkel együtt továbblökdösi, amelyek a kiolvadt, puha sárban nyomot hagynak...

White Sands Nemzeti Park, USA

White Sands National Parkban

Fotó: Getty Images

A szikrázóan fehér sivatag a White Sands National Parkban, Új-Mexikó államban található. A sivatag buckái első pillantásra csillogó hókupacoknak tűnnek, de alaposabb vizsgálat után látszik, hogy a dűnék fehér gipszkristályos homokból állnak. A sivatag a maga 275 négyzetkilométeres nagyságával a világ legnagyobb gipszdűne mezője. Ha érdekel a látvány, itt túrázhatsz, szánkózhatsz, „popsitepsin" csúszhatsz és sátorozhatsz is.

Salvador Dalí-sivatag,  Bolívia

Salvador Dal\u00ed sivatag

Fotó: Getty Images

Ez a valószínűtlen hely az Eduardo Avaroa Andok Fauna Nemzeti Rezervátumban található, és olyan elképesztő tájak jellemzik, amelyek hasonlítanak Salvador Dalí szürrealista festményeire. A Dalí-völgy rezervátumának ez a része túlnyomórészt kopár és szélfútta, de elszórtan sziklaalakzatok díszítik, amelyek úgy tűnnek, mintha egy-egy Dalí-festményről ugrottak volna le.

Pinnacles-sivatag, Ausztrália

Fotó: 123rf

A Ninnungung Nemzeti Parkban található Pinnacles-sivatag a mészkőképződményeiről híres – ezeket a furcsa alakzatokat szemlélve olyan, mintha valami idegen bolygónk lennénk. Óriási mészkőoszlopok ezrei sorakoznak a sivatagban, egyes sziklák 11 méternél is magasabbak. A formák akkor alakultak ki, amikor a területet több ezer évvel ezelőtt még óceán lepte el. A formációk az egymásra rakódott kagylóhéjakból és más meszes tengeri üledékekből jöttek létre, melyeket a terület szárazfölddé válása után a szél koptatott ilyen alakúra.

White Desert (fehér sivatag), Egyiptom

Fotó: 123rf

Ez a sokkolóan fehér táj és a hófehér gombaalakzatok olyanok, mintha krétából faragták volna ki őket. Az egyiptomi nemzeti parkot 2002-ben alapították, azóta is kedvelt kirándulóhely: a park legmagasabb pontja az El Qess Abu Saidnál található (353 m tengerszint feletti magasságban), a legalacsonyabb pontja pedig a Wadi Hennisnél (32 m).

Lençóis Maranhenses Nemzeti Park, Brazília

Fotó: Getty Images

A Lençóis Maranhenses Nemzeti Park Brazília északkeleti részén fekszik, mely régiót annyira nem kedvelnek a turisták, úgyhogy nincs olyan tömeg, mint mondjuk Rióban vagy Fortalezában. A park látványossága szezonális, ugyanis csak csapadék után kínál látnivalót: a szikrázóan fehér homokdűnék között rikítóan kék lagúnák jönnek létre. Egészen elképesztő látvány, ahogy a 70 méter hosszú tengerparttól befelé kialakulnak ezek a természetes medencék.

Namib-sivatag, Angola, Namíbia, Dél-Afrika

Fotó: 123rf

A Namib-sivatag közel két kilométeren át húzódik Afrika Atlanti-óceáni partjai mentén, határos Angolával, Namíbiával és a Dél-Afrikai Köztársasággal. Majdnem olyan száraz és forró, mint a chilei Atacama, és talán ez a legrégebbi sivatag a bolygónkon. Itt van a világ legnagyobb homokdűnéje, amely több mint 1000 méter magas, de nemcsak ezért érdekes úti cél, hanem a színei és a látképe miatt is. Az erős rozsdás-narancsban játszó homok és a kiszáradt tüskés tevefák együttes látványa évente nagyon sok turistát vonz.

Salar de Uyuni, Bolívia

Fotó: 123rf

Az Andokban található Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezője. A kiszáradt tómeder 10 582 km² nagyságú (ez 18 Balatonnyi terület) és 3656 m-es tengerszint feletti magasságig kell felkapaszkodnunk, ha látni szeretnénk. A sósivatag általában száraz, de időszakosan néhány centis vízréteg borítja, s ilyenkor a fenti képhez hasonló érzéki csalódást tapasztalhatunk. Ha azonban ez nem lenne elég indok, hogy egyszer ellátogassunk ide, akkor eláruljuk, hogy a Salar de Uyuni három három rózsaszínű flamingófajnak is otthont ad.

AMI MÉG ÉRDEKELHET Szlovákia