IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

Őszi borbarangolások III.: Szekszárd

Romantikus, provence-i hangulat vár a déli borvidékünkön.

Fotó: Unsplash

Egy felmérés szerint a szekszárdiak a legboldogabb magyarok közé tartoznak, ennek ellenére az autópályán dél felé suhanva ritkán jut eszünkbe, hogy szekszárdi kitérőt tegyünk, pedig a város és környéke bőven tartogat látnivalót, nem csak egy hétvégére. Ha pedig érdekel hazánk többi borvidéke is, akkor olvasd el a cikksorozatunk tokaji és egri részét is!

Milyen bort isznak a legboldogabb magyarok?

A provence-i hangulatot sugalló „faluvégi" kúriák árnyas fái, a „sűrített Pannónia" könnyen rabul ejti az utazót, legyen akár felnőtt, akár gyerek. A hétköznapi pörgős életből érdemes az ország egyik legjobb kávézójában, A Kávé Házában lelassulni, belefeledkezve a helyiek mindennapos jövés-menésébe. Itt, egy Costa Ricába szakadt honfitársunk kávéját pörkölik helyben, és készítik el az idény szerinti legfinomabb kávékölteményeket. A reggeli frissítő után pedig kerekedjünk fel: irány valamelyik helyi termelő!

A Völgy Méhészetben bárki belekukkanthat a méhész szakma rejtelmeibe, a nagykorúak pedig még mézbort is kóstolhatnak. Ők is, mint ahogyan sokan a környéken, szerveznek terepjárós dűlőtúrákat, ahol játszva ismerheti meg bárki a szekszárdi szőlőhegy titkait. Nem csak gyerekek kedvence lehet a Decsi Hegyi Finomságok: szörpöket, lekvárokat és különleges, házi bonbonokat kóstolhatnak, illetve ez utóbbit előzetes bejelentkezés alapján akár el is készíthetik a látogatók. A sok ínyencség után pedig irány valamelyik borászat: a legtöbb nagy pincénél – Bodri, Takler, Fritz – nemcsak borozni lehet, hanem jól is lakni, majd a wellnessrészlegben lazíthatunk, mielőtt álomra hajtanánk a fejünket valamely provence-i stílusban berendezett szoba falai között.

Ki a zöldbe!

Miután kipihentük az egész heti stresszt, másnap irány a zöld! A Gemenc gyalogszerrel is páratlan kiránduló lehetőséget biztosít, de a kisvasutat sem szabad kihagyni. Szekszárdi kalandozásainkat pedig zárjuk a Mézeskalács Múzeumban, ahol emlékként magunkkal vihetünk egy hamisítatlan, saját díszítésű piros szíves vásári mézeskalácsot.

Borvidéki ajánló: romantika a szőlőhegy szívében

„Öt éve már, hogy működik a Takler Kúria. Van wellness részlegünk szaunavilággal és medencével; a csúcsborunk után elnevezett Primarius éttermünk pedig gyakorlatilag minden nap telt házzal üzemel, annyira szeretik a vendégeink. A kúria stílusos vidéki, provence-i hangulatban berendezett szobáiban is visszaköszön a mottónk: romantika a szőlőhegy szívében. Szervezünk dzsiptúrákat is, ez nálunk egy kétórás program: a legszebb völgyekbe, szurdokokba kalauzoljuk el a látogatót. Szekszárd mindig megér egy kirándulást; megújult a belváros, szépen fejlődik a bor és a gasztronómia; a környékbeli borászatoknál is nagyon jó szolgáltatásokat lehet már elérni." – Takler András, borász, Takler borbirtok

Bortipp

Fotó: Pannon borbolt

Sümegi Ákos Zenit 2019 (Ár: 3000 Ft – Pannon Borbolt): „Egy jóivású, tartalmas bor, telis tele trópusi gyümölcsökkel. Kiváló választás tésztaételek mellé." Sümegi Ákos, borász

Tudtad Szekszárdról?

Magyarország első boldogságtérképe szerint a Szekszárdon élők a legboldogabbak közé tartoznak.

A löszdombokba vájt borospincék nehéz időkben menedékhelyként szolgáltak.

Szekszárd környéke tele van löszkimosódásokkal, amelyeket a helyiek szurdikoknak hívnak.

Szöveg: Kalmár Borbála

AMI MÉG ÉRDEKELHET Belföld