6 különleges téli sport, amiről még nem hallottál
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
jegvitorla ice sailing

Jégvitorlázás vagy jéglabda? Hat furcsa téli sport

Ha létezik vízisí, miért ne létezhetne lovas sí is? Nos, pontosan így gondolták ezt a norvégok is. A síjöring mellett bemutatunk további öt furcsa téli sportot.

Fotó: Getty Images

Sí, szánkó, korcsolya? Igen, a tél számos aktív kikapcsolódási lehetőséggel vár minket. De azok se csüggedjenek, akik ennél valami izgalmasabbra és különlegesebbre vágynak. Íme, néhány (számunkra) extrém téli sport a nagyvilágból.


SÍJÖRING

A név a síelést jelentő norvég skikjøring szóból ered, ám ez több mint megtévesztő – a síjöring lényege pont az, hogy nem csak egyszerű siklásról van szó: az izgalmat és a sport szépségét is az adja, hogy egy ló vagy kutya húzza a merész sportembert. Amíg az előbbi olyan sebességgel képes vontatni a mögötte egyensúlyozó síelőt, hogy az már a vízisít idézi, a kutyás verzió esetében az állatok inkább csak besegítenek, de a mozgás nagy részét a sízőnek kell végeznie. Az „eredeti" lovas skijoring egyébként St. Moritzból ered, a svájci üdülővárosban 1906 óta folyamatosan tartanak futamokat, és az itt rendezett 1928-as téli játékokon még az olimpiai programba is bekerült ez a furcsa koprodukció (a dobogó mindhárom fokára helyi sportolók álltak fel). Az extrémsportot napjainkban Észak-Amerika mellett Skandináviában is űzik – igaz, ott lovak helyett többnyire rénszarvasokra kerül a hám.

TÉLI PÓLÓ

Jégpóló

Fotó: Getty Images

Továbbra is lovak és hó, de ez talán már valamivel ismerősebb sport. A lovaspóló gyökerei egészen az ókori Perzsiáig nyúlnak vissza, ma pedig leginkább a brit, amerikai és argentin felső tízezer egyik kedvenc időtöltése és társasági eseménye. Úri népek azonban az Alpokban is akadnak, így nem meglepő, hogy kialakult a négyfős csapatok által játszott sport havas verziója. Az alapelv ugyanaz, mint a hómentes változatnál: az ellenfél kapujába juttatni a labdát az ütők segítségével. Viszont akadnak jelentős különbségek is: a fehér falabdát itt piros gumilabda váltja, a lovakat pedig „téli gumikkal" szerelik fel. Ez annyit tesz, hogy a pata és a patkó közé műanyagborítást (régebben ez bőrből készült) helyeznek, a lábszárukra pedig speciális gumiborítás kerül.

Jukigasszen

Jukigasszen

Fotó: Getty Images

A hógolyózás gyakorlatilag a legnépszerűbb téli móka – akkor viszont miért ne lehetne versenyszerűen űzni? A kérdés természetesen költői, ám így is van rá válasz, amelyért Japánig kell utazni. A szigetországban 30 éve fektették le a hétfős csapatok által játszott hógolyócsaták szabályait. A cél az ellenfél zászlajának megszerzése anélkül, hogy eltalálnának minket. A jukigasszen (japánul: hócsata) azóta az egész világban elterjedt Ausztráliától Alaszkáig, a csapatok pedig számos nemzetközi tornán, köztük világbajnokságon is megmérethetik magukat. És hát mondanunk kell: ha a japán szakszövetségen múlik, hamarosan az olimpián is felbukkanhat a hógolyósport…

Jégvitorlázás

Mihez kezdjenek a lelkes vitorlázók, amikor befagynak a tavak? Egyszerű: szereljenek korcsolyapenge-szerű éleket a hajójuk alá, és lehet is folytatni a szelek megzabolását. Hasonló alkalmatosságokat néhány száz éve még szállítási célokra használtak, ma már viszont a speciálisan kialakított jégvitorlásokat aktív kikapcsolódásra vagy versenyzésre használják. A hagyományos, vizes változathoz hasonlóan itt is több hajóosztály létezik, a tipikus jégvitorlás három fémpengén siklik, amelyek közül az első irányítható. Ha megfelelő a széljárás, az eszköz akár a 100 km/h sebességre is felgyorsulhat.

JÉGLABDA (BANDY)

Jéglabda, azaz winter bandy

Fotó: Getty Images

Első látásra csupán a jégkorong egyik variációjának tűnik, ám ha közelebbről szemügyre vesszük, hamar kiderül, hogy a bandy jóval több ennél: a hoki, a labdarúgás és az amerikai futball ötvözéséből kialakult különleges hibrid. Az alapjait a 19. század végén fektették le Angliában, és napjainkban éppen a brit királyi család tett sokat a népszerűsítéséért: Vilmos herceg és felesége, Katalin a 2019-es svédországi útjuk során a kamerák kereszttüzében próbálták ki a bandyt az épp akkor zajló világbajnokságon. A jéghokival gyakorlatilag csak a korcsolya és az ütő a közös pont, a bandy-mérkőzésen a 11 fős csapatoknak nem korongot, hanem labdát kell bejuttatniuk a jégkorongból ismertnél jóval nagyobb pálya két végén lévő méretes kapukba.

Ember-curling

A curling a téli olimpiák kakukktojása – a számos lendületes és energikus sportág között maga a nyugalom szigete, amelyben csupán a komótosan csúszó korong előtt seprők szolgálnak némi dinamikával és zajjal. Hogyan lehetne ezt izgalmasabbá tenni? Például úgy, hogy a korongok csúsztatása helyett a versenyzők magukat lökik meg egy felfújható matracon! A cél változatlan: a lehető legközelebb végezni a pálya végén lévő kör középpontjához. Ám így jóval nagyobb móka!

AMI MÉG ÉRDEKELHET Világ