Borbarangolások a legszebb magyar vidéken: Tokajban
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
Őszi barangolások borvidékeinken I.: Tokaj

Őszi barangolások borvidékeinken I.: Tokaj

Egyetlen, a világban is ismert és elismert borvidékünk jóval túlmutat a szimpla borozási lehetőségeken.

Illusztráció: Getty Images

A Tokaji borvidék a Zemplén szívében helyezkedik el, így a túrázás és kerékpározás szerelmeseinek igazi vadromantikát kínál, míg a Bodrog a vízi sportok kedvelőinek biztosít páratlan lehetőségeket.

Érkezzen az ember akár barátokkal, akár családdal: Boldogkő vára kihagyhatatlan látnivalónak számít a borvidéken. Állandó hétvégi programként gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt feledhetetlen szórakozást nyújt a Kóborlovagok műsor, ahol korhű jelmezekbe bújt lovagok mutatnak be vicces csipkelődésekkel megtűzdelt valódi lovagi tornát. A várat akár várkisasszony kalauzolásával is körbejárhatjuk, míg az emeleten helyet kapott grandiózus terepasztalon feleleveníthetjük a teljes magyar történelmet.

Hol együnk vagy szálljunk meg?

Az izgalmas várlátogatás után koronázzuk meg a napot egy finom ebéddel vagy fenséges vacsorával: válasszuk akár az encsi Anyukám mondta éttermet, akár a mádi Első Mádi borházat; a gasztroélményekben biztosan nem fogunk csalódni. És ha már Mád, akkor érdemes itt álomra is hajtani fejünket: a Barta Pincéhez tartozó Rákóczi-Aspremont Kúria 17. századot idéző szobáiban valóban igazi arisztokratáknak érezhetjük magunkat és természetesen az esti borozás élményéről sem kell lemondanunk, mivel itt poharazzák a környék egyik legjobb furmintjait. Ébredés után vár minket egy pazar vidéki fejedelmi reggeli, majd irány a Holdvölgy borászat, ahol a pincelabirintusos kincskeresés gyerekek számára is önfeledt szórakozást ígér.

Borvidéki ajánló: kincskeresés borral és csokival

„A csaknem 2 km hosszan tekergő 500 éves pincénkből mi 400 m-t használunk, de mivel felújítottuk az egész rendszert, így szerettük volna a többi járatot is hasznosítani. A borkóstoló tételeit az év folyamán elrejtjük és egy térkép segítségével a vendégeknek maguknak kell megkeresniük azokat; a gyerekeknek pedig csokikat és szörpöket rejtünk el, hogy számukra is élmény legyen a túra, ne csak a felnőtteknek. A túravezető eközben mesél a birtokunkról, filozófiánkról, de semmi esetre sem segít megtalálni a borokat, így maga a túra ideje is egy órástól akár három órán át is tarthat. Mindent megteszünk azért, hogy a vendégeink királynak és királynőnek kijáró tisztelet élményével távozzanak tőlünk." – Jójárt Gergő birtokigazgató, Holdvölgy

Bortipp

A Tokaji Borvidék két arca: furmint és hárslevelű. Az utóbbi években egyre többen készítik el szárazborként, legismertebb borvidékünket mégis az édes borok tették világhírűvé.

Bardon Borászat Hárslevelű 2017 (száraz; ára: 3500 Ft – Bardon webshop): „A számomra legkedvesebb tokaji fajtából készült tétel: fiatalos, elegáns, lendületes, tele a hárslevelű minden bájával és zamatával." – Molnár Ádám, birtokigazgató

Tudtad Tokajról?

A borvidéken már a Honfoglalás előtti időkben is létezett szőlőművelés.

A tokaji aszú megihlette Mozartot, Schubertet és Goethét is.

2002-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Szöveg: Kalmár Borbála

AMI MÉG ÉRDEKELHET Gasztro