DESPRE NOIOFERTĂ MEDIAADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
DESPRE NOIOFERTĂ MEDIAADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
DESPRE NOIOFERTĂ MEDIAADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
DESPRE NOIOFERTĂ MEDIAADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

England Coast Path – gyalogtúra az angol partok mentén

Hamarosan befejezik Anglia egyik nagy turisztikai vállalkozását, az ország tengerpartját végigkövető túraútvonalat. Az England Coast Path megnyitott szakaszai pedig már várják a gyaloglás megszállottjait!

Fotó: Getty Images

A túrázásnak a 20. század eleje óta nagy hagyománya van a szigetországban, így az sem csoda, hogy számos országos túraúttal (National Trail) büszkélkedhetnek. Ezek sorába fog illeszkedni az eddigi leghosszabb, két fő részből álló, jelzett ösvény, amely Anglia tengerpartja mentén halad végig. A jelzett túraútvonal 4500 km-es lesz, ha majd teljesen összeállnak a szakaszok.

ALAPINFÓK

  • Helyszín: Anglia, Austtól a walesi határig
  • Táv: 4500 km
  • Szakaszok száma: 5 tájegység, 67 szakasz
  • Itiner: nationaltrail.co.uk
  • Sorozatszám: 15. nemzeti túraút
  • Ezen az oldalon naprakészen láthatjuk az egyes szakaszok állapotát térképen

Az eredeti tervek szerint az England Coast Path teljes vonalát 2020-ban akarták átadni, összesen 67 új szakasszal és számos régivel. Az új részek olyan helyekre juttatják el a természetjárót, amelyeket eddig nem lehetett megközelíteni. A régiek pedig eddig is működő túrautak részei, így ha kedvünk támad, akár el is hagyhatjuk a tengert, és kalandozhatunk kicsit a szárazföld belsejében is.

A jobb áttekinthetőség kedvéért 5 tájegységre bontották a Coast Path-t, ezek a sorszámozás mentén a délnyugati, délkeleti, keleti, északkeleti és északnyugati szakaszok, amelyek további kisebb egységekre tagolódnak. Az út alapvetően a tenger mellett vezet, de olykor kicsit beljebb kell kanyarodnia. A talaj lehet füves, köves, erdei, homokos, murvás, míg az épített környezetben aszfalt és térkő is előfordul.

A National Trail honlapon tervezhetünk is magunknak útvonalat, de tippekkel és látnivalókkal is szolgálnak. A térképen rózsaszín vonallal, míg a terepen fa és fém útjelzőtáblákkal, illetve a National Trail és a Coast Path emblémájával jelölik a helyes irányt.

Amire biztosan szükségünk lesz

Fotó: Shutterstock

Akár nyáron, akár tavasszal indulunk – márpedig alapvetően ezeket az évszakokat ajánlják – garantáltan készülhetünk sok esőre, és olykor hidegre is. Ezzel számolni kell a lábbeli választásánál, a dzsekinél, a nadrágnál – mindenképp könnyű, technikai és vízálló ruházattal szerelkezzünk fel. Ahogy a pakolás során is jusson eszünkbe, hogy bőrig ázva sokkal rosszabb nehéz cókmókkal vánszorogni, vagyis tegyünk ki mindent, ami felesleges.

Nem magashegyi trekking, nincsenek szélsőséges útviszonyok, de meredek, köves lejtők, szélnek kitett és sáros útszakaszok előfordulnak.

A túrabot is csak annak hasznos, aki nordic walkingolni szeretne, egyéb esetben ritkán lesz rá szükség. Ahogy ennivalót sem kell egy hétre előre bepakolni, mert rengeteg farmnál lehet helyi finomságokat kapni – nem beszélve a falvakról, városokról. A gasztronómia miatt egyébként sem kell aggódnunk: a tenger melletti települések mind kínálnak szezonális és helyi finomságokat, persze nem árt, ha szeretjük a halat. Jól jöhet a kinyomtatott brossúra is, amelyet a Coast Path menüpontjában PDF formátumban találunk meg, és ami nemcsak az útvonal követésében segít, de felsorolja a legfontosabb megnéznivalókat is.

Honnan induljunk?

Jura-part, Anglia

Fotó: Unsplash

Hivatalosan az 1. szakasz délnyugaton kezdődik, a walesi határnál, és ez mellesleg egy gyönyörű rész is. Az eddig itt megnyitott ösvény Brean Downtól Mineheadig tart, összesen 93 km, könnyű, 4 napos gyalogláshoz ajánlva. Zöld dombok, homokos tengerpart és a lehető legkényelmesebb ösvények vezetnek a nagy víz mellett, ráadásul nem is hemzseg a turistáktól, így bátran ajánljuk gyerekkel vagy bevezető túrának is.

Ha dél felé folytatjuk az utunkat, akkor pedig igazi különlegességekbe futunk bele: a parti út azonos az Exmoor Nemzeti Park nyugati határvonalával, így virágos rétek, kanyargó folyók, vízesések és jura korabeli sziklák várják a gyaloglókat, később pedig a Jura-part 185 millió éves kövei és lenyűgöző tengeri sziklakapuja nyújt életre szóló élményt a kirándulóknak. Ha szerencsések vagyunk, akár még egy plezioszaurusz vagy más hajdani élőlény fosszíliájára is bukkanhatunk!

Ezeket ne hagyd ki!

A Hartland-félsziget

Fotó: Shutterstock

Ha délnyugatról, a sorrend szerinti első szakasztól indulunk, mindenképpen ejtsük útba. Clovellytől nem messze varázslatos tájra érünk: vízesések, delfinek, vidrák, öreg erdők és a Docton Mill, ahol a régi malmot körülölelő, arborétumszerű kertben sétálhatunk, és egy díjnyertes teázóból csodálhatjuk a többezer nárcisz virágzását.

Robin Hood's Bay

Fotó: Shutterstock

Az északkeleti, Yorkshire-i szakasz nemcsak a névadó puding miatt érdekes, hanem mert megannyi regény is itt játszódik. Feltétlenül kukkantsunk be Robin Hood's Bay-be, egy kicsi halászfaluba, meredeken kanyargó, keskeny utcákkal, homokos stranddal és gyönyörű, színes kis házakkal.

Walmer Castle

Fotó: Shutterstock

Az England Coast Path délkeleti szakaszán álló erődítménynek nemcsak lenyűgöző formája, történelme van, de csodálatos kertje is. A 19. században Wellington hercege lakta, aki egyben a gumicsizma angol elnevezésének névadója is. Parkjában (játszótérrel és teázóval) egy egész napot el lehet tölteni, a fűszernövények, sövények, az ínycsiklandó konyhakert vagy épp az anyakirálynő jól szabott tujái között.

AMI MÉG ÉRDEKELHET Románia