DESPRE NOIOFERTĂ MEDIAADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
DESPRE NOIOFERTĂ MEDIAADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
DESPRE NOIOFERTĂ MEDIAADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
DESPRE NOIOFERTĂ MEDIAADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
Francia elegancia, komfortra hangolva

Francia elegancia, komfortra hangolva

CITROËN C4 PURETECH 155 SHINE


A Citroën sohasem követte a tömeget, inkább a komfortra és a stílusra összpontosítva hozott ki újabb és újabb rétegmodelleket. A modernizációs programjuk legújabb fejezete a harmadik generációs C4.

.

Bár az ázsiai márkáknál gyakori, az európai gyártóknál még szokatlan akkora átalakulás egy generációváltás során, mint amekkorán a Citroën C4 átesett. Szokatlan, de nem meglepő: az innovatív hozzáállásáról ismert francia cég a korszellemmel haladva „crossoveresítette" a kompakt típust, így a harmadik generáció már az egyre népszerűbb SUV-kupékkal mutat hasonlóságot. E mögött az is rejlik, hogy az új C4 egyszerre váltja le közvetlen elődjét, illetve az emelt magasságú, népszerű C4 Cactus modellt is.

A nagyobb hasmagassághoz és a robusztus hatást keltő védőelemekhez kupés dizájn társul, a lámpák egyedi formája pedig elöl és hátul is kihangsúlyozza az exkluzív megjelenést. A C4 egy másik fontos újdonsága, hogy nemcsak benzines (az 1,2 literes PureTech erőforrás 100, 133 és 155 lóerős változatai) és dízelmotorokkal (110 vagy 130 LE teljesítményű, 1,5-ös BlueHDi) kapható, hanem Ë-C4 néven egyből villanyhajtású verzióban is. A modellt három felszereltségi szinten (Life, Feel, Shine) kínálják, közülük a csúcsverziót, ha belső égésű motorral akarjuk társítani, csakis a két erősebb benzinessel választhatjuk.

Kényelmes, praktikus

A 10 colos központi érintőképernyő alapfelszerelés minden modellváltozatban – bár a kezelése lehetne intuitívabb is, nem nehéz megszokni, és utána már egyszerűen irányíthatók a funkciók. A mai digitalizált világban sokan értékelik majd, hogy a klímaberendezést továbbra is hagyományos gombokkal állíthatjuk be, ami menet közben megkönnyíti a használatot. Nem mintha a francia modell nem teljesítene jól az infotainment fronton: a DAB-rádió és a Bluetooth mellett Apple CarPlay és Android Auto interfészek gondoskodnak a szórakozásról és az információáramlásról. A Shine felszereltségi szint pedig már indukciós telefontöltést, Head-up Displayt és tolatókamerát is kínál.

A kategóriában ugyan nem ez a legelegánsabb belső tér, de az összkép jóval érettebbnek tűnik, mint a legtöbb kortárs Citroën modellben, a kellemes anyagválasztást ráadásul megfelelő összeszerelési minőség teszi teljessé. Az üléspozíció valamivel magasabb, mint a hagyományos kompakt modelleknél, a hátsó kilátáson azonban ez sem segít – de ezzel mindenki előre számol, aki kupésan lejtő tetővonallal megrajzolt autót választ.

Bár első látásra nem úgy tűnhet, a helykínálat is elégséges – ám a vaskos kardánalagút és a középen kiemelkedő üléspad miatt hátul csak két felnőtt utazhat kényelmesen. A hátsó ülések nem csúsztathatók, de a lehajtásuk után szinte teljesen sík plusz rakteret kapunk; emellett két szintben rögzíthető a poggyásztér padlójának magassága.

Guruló cáfolat

A mai világban, amikor a legtöbb márka a sportosságra és a dinamikus vezetési élményre teszi a hangsúlyt, a C4 azzal is kitűnik, hogy progresszív hidraulikus felfüggesztése a maximális komfortról szól.

A hangolása kifejezetten puha, szinte észrevétlenül simítja ki a legtöbb egyenetlenséget, gödröt és úthibát. Nagyon rögös felületen kell áthajtanunk ahhoz, hogy zökkenést érezzünk. Nem meglepő módon mindezért néha kissé hullámzó érzetű haladással kell „megfizetnünk", illetve az új Citroën C4 kanyarvadászként sem hívja fel magára a figyelmet – arra amúgy is ott vannak a jóval dinamikusabb konkurensek. Ezzel együtt egyáltalán nem kellemetlen vezetni, a kormányzás kellően precíz, egyből reagál, illetve megfelelő visszajelzéseket ad.

Bár háromhengeres, a PureTech motor kulturált működésű, csak nagy erőfeszítésnél válik zajossá, ám még ez sem válik zavaróvá, hiszen a szélzajjal és a gördülési zajjal együtt a szigetelések ezt is kiszűrik. A 155 lóerős csúcsváltozat már kifejezetten dinamikus haladást biztosít, így a jármű autópályán is kellemes társ. A 8 fokozatú automata sebességváltó csak parkolásnál tűnik nyersnek, nagyobb sebességnél már gyorsan reagál.

A C4 nemcsak guruló cáfolata annak, hogy a mai autók túlságosan hasonlítanak egymásra, illetve nemcsak egy bátor kezdeményezés a crossoverek és a kompakt modellek világában, de egyben kényelmes, nyugtató és praktikus családi autó is. A modern külső valójában tradicionális szellemiséget takar.

Technikai adatok

Citroën C4 PureTech 155 Shine

  • MOTOR – benzines, 3 henger, 1,2 liter
  • TELJESÍTMÉNY – 155 LE
  • NYOMATÉK – 240 Nm
  • SEBESSÉGVÁLTÓ – 8 fokozatú, automata
  • VÉGSEBESSÉG – 200 km/h
  • MÉRETEK (H/SZ/M) – 4360/1834/ 1525 mm
  • CSOMAGTÉR – 380/1250 liter
  • ALAPÁR – 25 600 euró (TVA-val)
AMI MÉG ÉRDEKELHET Románia