Mini államok, amelyek óriási élményt tartogatnak
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLÓADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
Grenada

Mini országok, gazdag élmények

Méretük nem túl nagy, viszont vagyonuk vagy természeti kincseik mindent felülmúlnak.

Fotó: Unsplash

A világ legnépesebb városai akkorák, mint egy-egy közepes ország, mi viszont most a legapróbb országokat mutatjuk be, garantálva, hogy mindegyik megér egy kiruccanást! Figyelem, a „legnagyobbtól" a legkisebb felé haladunk!

10. Grenada

St. George, Grenada

Fotó: Unsplash

A 433 négyzetkilométeres sziget a Kis-Antillákon található. A Budapestnél jóval kisebb országban 107 ezer ember lakik - és hogy miből élnek? A karibi szigeten szerecsendió-termesztésből és turizmusból érkezik a bevétel. A helyi lakosok kedvenc sportja a krikett, ami nem meglepő, hiszen Grenada 1974-ig brit gyarmat volt (a hivatalos nyelv még mindig az angol). A szigetet egyébként 1498-ban fedezte fel Kolumbusz.

9. Málta

Málta

Fotó: Unsplash

A Máltai köztársaság 3 szigetből áll: Málta, Gozo, Comino. A törpeállam az ENSZ felmérése szerint a 48. legboldogabb ország a világon, melyet összesen 675 ezren laknak. A szigetre látogató turisták nagy része a Kalüpszó-barlang (Calypso cave) miatt érkezik ide, mely helyet már az ókori eposzban is megemlítettek: Homérosz Ödüsszeiajában Kalüpszó ide zárta be 7 évre szerelmét, Odüsszeuszt. A gyönyörű nimfa garantálta a hajótörött Odüsszeusznak a halhatatlanságot, ha vele maradt, de az isten elmenekült feleségéhez, Penelopéhez, ezért a barlangot a szerelem barlangjának is nevezik.

8. Maldív-szigetek

Maldív-szigetek

Fotó: Unsplash

1192 darab szigetből áll az ország, amelyet 26 korallzátony vesz körbe. Az ezernél is több szigetből azonban csak 200 lakott, és 87-et használhatnak, látogathatnak turisták. Minden egyes sziget kisebb, mint 13 négyzetkilométer, az állam összterülete így adja ki a 300 négyzetkilométert. A Maldív-szigeteket Marco Polo fedezte fel és az Indiai-óceán virágának nevezte el. Az apró csodák napjainkban azonban komoly veszélyben vannak: a globális felmelegedés okozta tengerszintemelkedés miatt a szigetek nagy része el fog merülni néhány évtizeden belül.

7. Saint Christopher és Nevis

Saint Kitts és Nevis

Fotó: 123rf

A karibi ország két szigetből áll, amelyek mindössze 3 km-re vannak egymástól. 1983-as függetlenedésük előtt brit gyarmatként működtek. Összesen 55 ezren laknak a szigeteken, melyek területe mindössze 261 négyzetkilométer. Kolumbusz 1493-ban fedezte fel a térséget, mely arról híres, hogy az Egyesült Államok hét alapítóatyjának egyike, Alexander Hamilton itt született.

6. Lichtenstein

Lichtensein

Fotó: Unsplash

Az Ausztria és Svájc között fekvő miniállam lakossága 37 000 fő. A Lichtensteini Hercegség uralkodója 1989 óta II. János Ádám, az állam területe mindössze 160 négyzetkilométer. Az alpesi ország a legbiztonságosabb a világon, bűnözési rátája hihetetlenül alacsony, 1997 óta nem történt például gyilkosság az országban.

5. San Marino

San Marino

Fotó: Unsplash

A világ legrégebbi (301-ben alapított és azóta független állam) és egyben legkisebb területű köztársasága, lakossága mindössze 32 000 fő, terület 61 négyzetkilométer. A törpeállamot teljesen körülöleli Olaszország, de nem tagja az Európai Uniónak.

4. Tuvalu

Tuvalu

Fotó: 123rf

Az óceániai sziget Hawaii és Ausztrália között van, 10 000 fő lakik Tuvalun. Területe 26 négyzetkilométer és egy kórház látja el az összes szigetlakót. A sziget sík, legmagasabb pontja 16 méter. Bár különleges hely a mérete miatt, nagyon kevés turista látogata, évente 2 ezer utazó megy a szigetre, de ezek 65%-a üzleti céllal teszi. Egy érdekes barlangrendszer húzódik a sziget alatt, amelyet csak 1986-ban fedezett fel 2 búvár.

3. Nauru

Nauru

Fotó: Unsplash

Nauru a legkisebb szigetország a világon, amely Ausztráliától északkeletre fekszik. A mikronéziai sziget területe 21,6 négyzetkilométer, 10 200 ember lakja. Az országban nagyon nagy probléma a munkanélküliség, nincs elegendő munkahely, a lakosok mindössze 10%-a dolgozik, de nem ez az egy megoldandó baj van az országban: a lakosság 40%-a kettes típusú cukorbeteg az elhízás miatt. A nők 93%, a férfiak 97%-a túlsúlyos.

2. Monaco

Monaco

Fotó: Unsplash

A gazdag (elég ha a Monte-Carlói kaszinókra gondolunk) és független városállam a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Az AS Monaco focicsapt Stade Louis II stadionja az ország lakosságának felét képes befogadni – a teljes lakosság egyébként 38 000 fő. A hercegség jelenlegi uralkodója II. Albert.

1. Vatikán

Vatikán

Fotó: Unsplash

A Róma belvárosából leválasztott állam a világ legkisebb (0,44 négyzetkilométer) független országa, a katolikus egyház központja, a pápa otthona. A 100 lakosból alig a felének van állampolgársága, ők mind egyházi méltóságok. Vatikán függetlenségét az olasz kormány a Lateráni Szerződéssel 1929. február 11-én fogadta el. Ahogy minden országnak, Vatikánnak is saját eurója, útlevele, zászlója és himnusza van, ami viszont itt nincs: az az adó.

AMI MÉG ÉRDEKELHET Világ